Rum Raisins Cupcakes

Well la petite souris (Tooth fairy) brought the book "500 cupcakes" to my daughter last week. She tryed to cook a new recipe "toadstool cupcakes". She had never done cupcakes. It was sooo good! I told her : "maybe too much butter!" 

So it's my turn to cook Rum and Raisins Cupcakes. I just changed some proportions, 1/2 cup of butter instead 1 cup of butter,... it's really good!!!!! 

 

 For the cupcakes :  

  • 1/2 cup golden raisins
  • 3 Tbs. rum
  • 1/2 cup sweet butter, softened
  • 1 cup granulated sugar
  • 1  1/2 cup cake flour
  • 2 tsp. baking powder
  • 1 tsp. salt
  • 3 eggs
  • 1/3 cup buttermilk

For the syrup :

  • 5 Tbs. rum
  • 2 Tbs. demerara sugar

 Soak the raisins in the rum for 2 or 3 hours to soften them.

Preheat the oven to 350 degre F. (175 degre C.).

Combine all the cupcake ingredients in a large bowl and beat with an electric mixer until smooth and pale, about 2 or 3 minutes. Stir the raisins. Spoon the batter into the cups. Bake for 20 minutes.

While the cupcakes are in the oven, combine the syrup ingredients in a pan. Over low heat, dissolve the sugar in the rum. Simmer for 5 minutes, then remove from the heat. Remove pan from the oven. With a toothpick, prick 5 holes in each cupcake and pour the warm syrup over them. Then remove the cupcakes and cool on a rack.

Store in an airtight container for up 3 to days, or freeze for up to 3 months.

It's look like "Baba aux Rhum". Bon Appetit!!!!!

 

Le coin français 

Ingrédients

Pour les cupcakes :

  • 5 à 6 cuil. à soupe de raisins secs
  • 3 cuil. à soupe de rhum
  • 115 gr de beurre mou
  • 230 gr de sucre granulé
  • 195 gr de farine
  • 2 cuil. à café de levure
  • 1 petite cuil. à café de sel
  • 3 oeufs
  • 75 gr de buttermilk (lait fermenté)

Pour le sirop :

  • 5 cuil à soupe de rhum
  • 2 cuil à soupe de sucre roux

Préparation des cupcakes

Avant la préparation des cupcakes, laissez tremper pendant 2 à 3 heures les raisins secs dans un bol où vous aurez verser les 3 cuil. à soupe de rhum.

Préchauffer le four à 175 degré C.

Dans un récipient, mélanger tous les ingrédients nécessaires à la préparation des cupcakes avec un mixer jusqu'à obtenir une pâte onctueuse (2 à 3 minutes). Ajouter les raisins secs délicatement. Mettre la pâte dans chaque petit moule à cupcakes. Faire cuire pendant 20 minutes. 

Préparation du sirop

Pendant que vos cupcakes cuisent, préparer votre sirop. Faire chauffer à feu doux dans une casserole, les 2 ingrédients nécessaires à la préparation du sirop. Laissez bouillir 5 minutes et retirez du feu. Dès que les cupcakes sont cuits, les retirer du four. A l'aide d'un pic en bois, faire 5 trous sur chaque cupcakes et versez le sirop encore chaud sur chacun des cupcakes. Laisser refroidir. 

 Ces cupcakes aux raisins secs et au rhum sont délicieux et si facile à faire.