Rum and Raisins Cupcakes
Well la petite souris (Tooth fairy) brought the book "500 cupcakes" to my daughter last week. She tryed to cook a new recipe "toadstool cupcakes". She had never done cupcakes. It was sooo good! I told her : "maybe too much butter!"
So it's my turn to cook Rum and Raisins Cupcakes. I just changed some proportions, 1/2 cup of butter instead 1 cup of butter,... it's really good!!!!!
For the cupcakes :
- 1/2 cup golden raisins
- 3 Tbs. rum
- 1/2 cup sweet butter, softened
- 1 cup granulated sugar
- 1 1/2 cup cake flour
- 2 tsp. baking powder
- 1 tsp. salt
- 3 eggs
- 1/3 cup buttermilk
For the syrup :
- 5 Tbs. rum
- 2 Tbs. demerara sugar
Soak the raisins in the rum for 2 or 3 hours to soften them.
Preheat the oven to 350 degre F. (175 degre C.).
Combine all the cupcake ingredients in a large bowl and beat with an electric mixer until smooth and pale, about 2 or 3 minutes. Stir the raisins. Spoon the batter into the cups. Bake for 20 minutes.
While the cupcakes are in the oven, combine the syrup ingredients in a pan. Over low heat, dissolve the sugar in the rum. Simmer for 5 minutes, then remove from the heat. Remove pan from the oven. With a toothpick, prick 5 holes in each cupcake and pour the warm syrup over them. Then remove the cupcakes and cool on a rack.
Store in an airtight container for up 3 to days, or freeze for up to 3 months.
It's look like "Baba aux Rhum". Bon Appetit!!!!!
Le coin français
Ingrédients
Pour les cupcakes :
- 5 à 6 cuil. à soupe de raisins secs
- 3 cuil. à soupe de rhum
- 115 gr de beurre mou
- 230 gr de sucre granulé
- 195 gr de farine
- 2 cuil. à café de levure
- 1 petite cuil. à café de sel
- 3 oeufs
- 75 gr de buttermilk (lait fermenté)
Pour le sirop :
- 5 cuil à soupe de rhum
- 2 cuil à soupe de sucre roux
Préparation des cupcakes
Avant la préparation des cupcakes, laissez tremper pendant 2 à 3 heures les raisins secs dans un bol où vous aurez verser les 3 cuil. à soupe de rhum.
Préchauffer le four à 175 degré C.
Dans un récipient, mélanger tous les ingrédients nécessaires à la préparation des cupcakes avec un mixer jusqu'à obtenir une pâte onctueuse (2 à 3 minutes). Ajouter les raisins secs délicatement. Mettre la pâte dans chaque petit moule à cupcakes. Faire cuire pendant 20 minutes.
Préparation du sirop
Pendant que vos cupcakes cuisent, préparer votre sirop. Faire chauffer à feu doux dans une casserole, les 2 ingrédients nécessaires à la préparation du sirop. Laissez bouillir 5 minutes et retirez du feu. Dès que les cupcakes sont cuits, les retirer du four. A l'aide d'un pic en bois, faire 5 trous sur chaque cupcakes et versez le sirop encore chaud sur chacun des cupcakes. Laisser refroidir.
Ces cupcakes aux raisins secs et au rhum sont délicieux et si facile à faire.