Snow storm in East Coast ! It's time to make a bread !

Simply a great tasting and easy to make a white bread. Here's is your chance to make a bread like a master, with no robot.

I had a lot of fun with my kids to make my first bread. Be sure to have yeast and flour to make a bread, and electricity ; because the third day I wanted to make a another bread, but during the cooking in the oven the power went out  (snow storm's consequences), my bread is not cooking anymore, I was so furious!

Anyway, my first bread was a success.

White Bread

White Bread Slices

Ingredients : 

  • 3  3/4 cup flour 
  • 300 ml warm water
  • 1  1/2 tsp salt
  • 1 1/2 envelope active dry yeast

In a larg bowl, combine flour and salt.

Make a small depression in the middle of flour and pour yeast and warm water in depression.

Slowly add 300 ml warm water and stir with wooden spoon till smooth. When it becomes hard to mix, knead the dough with hands on floured surface and form a nice ball.

Place the dough in a large bowl and cover with a dishtowel in a warm place. Let the dough rise 30 minutes.

After place again on floured surface to add, if you want, cereale's seeds (sesam, oat, unsalted sunflower...),. and fashion your dough in a beautiful ball.

The dough should rise for about 40 minutes more, place it in a oil surface and cover again with a dishtowel.

Preheat  oven to 425 degree F.

When the bread has risen, you can score the top of the bread with a sharp knife. Then place it in the oven with a cup of hot water to create some steam. Bake for 35 minutes.

The bread can be eaten hot or put on a rack to cool. Enjoy your white bread! 

Thanks Gwénaëlle for your recipe, it's sooo delicious and soooo easy to make!!!!!  It's make me want to make more bread!

 

Le coin français 

Ingrédients :

  • 500 gr de farine
  • 300 ml d'eau tiède
  • 1 cuil à café et demi de sel
  • 10 gr de levure boulangère

Délayez la farine et le sel dans un grand récipient. Faire un puits, y verser la levure, puis versez l'eau tiède doucement. Commencez à mélanger avec une cuillère en bois pendant 6 minutes, puis farinez une surface et finir en pétrissant votre pâte à la main.

Dès que vous avez former une belle boule, laissez votre pâte reposer dans un récipient couvert d'un linge pendant 30 minutes.

Ensuite, pétrissez de nouveau votre pâte sur une surface préalablement farinée, si vous souhaitez ajouter des graines de céréales (sésame, avoine, tournesol non salées...), c'est le moment de le faire. 

Faire reposer de nouveau votre pâte sur une surface huilée recouverte d'un linge pendant 40 minutes.  

Préchauffez votre four à 220 degré C.

Dès que votre pâte a bien levé, la déposer sur une plaque de cuisson et l'entailler sur sa surface à l'aide d'un couteau.

Déposer à coté de votre plaque de cuisson un ramequin d'eau chaude pour créer une ambiance humide nécéssaire à la formation d'une croûte pas trop èpaisse.

A déguster chaud nappée de confiture ou de nutella. "Yummy!!!!!"